Η κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο αποτελεί μία χρόνια φλεγμονή που εμφανίζεται στην περιοχή του κόκκυγα, δηλαδή στην δερματική περιοχή μεταξύ των γλουτών και πιο συγκεκριμένα στη μεσογλουτιαία πτυχή.
Δημιουργείται, συνήθως, από διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα, αλλά ενδέχεται να οφείλεται και σε κύστη που σχηματίστηκε κατά την εμβρυϊκή ζωή.

Παράγοντες Κινδύνου

Κάποιοι από τους παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης του είναι η καθιστική ζωή και εργασία, η παχυσαρκία, η έλλειψη σωματικής άσκησης, η έντονη τριχοφυΐα, καθώς επίσης ο τρόπος που οι τρίχες της περιοχής «γυρίζουν», με αποτέλεσμα την εισχώρηση τους και τη δημιουργία φλεγμονής. Η κύστη κόκκυγος εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες ασθενείς, με μία υψηλότερη συχνότητα σε ηλικίες 16-20 ετών, ενώ μετά τα 35 έτη οι πιθανότητες εμφάνισης της πάθησης μειώνονται ριζικά.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα των ασθενών στην αρχή είναι ερυθρότητα, οίδημα στη μεσογλουτιαία περιοχή, ενόχληση στην μέση και εκροή υγρού. Στην συνέχεια και αν συσσωρευθεί πύον εντός της κύστης (απόστημα), ο πόνος γίνεται έντονος και
απαιτείται άμεση χειρουργική αφαίρεση. Επίσης, ενδέχεται σε κάποιες περιπτώσεις, ασθενείς να εμφανίσουν πυρετό, ναυτία και οξύ πόνο όταν κάθονται. Η φλεγμονώδης κύστη περιέχει ορώδες υγρό με πύον και αίμα.

Διάγνωση

Η διάγνωση της κύστης κόκκυγος πραγματοποιείται από έμπειρο γενικό χειρουργό με κλινική εξέταση του ασθενούς, ενώ δεν απαιτούνται απεικονιστικές ή αιματολογικές εξετάσεις.

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία εξαρτάται πάντοτε από την κατάσταση της νόσου στον ασθενή. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η οριστική αντιμετώπιση είναι Χειρουργική. Σε οξεία κατάσταση κατά την οποία υπάρχει διαπύηση της κύστης και σχηματισμός αποστήματος, γίνεται αρχικά διάνοιξη-παροχέτευση του αποστήματος, χορηγούνται
αντιβιοτικά και σε δεύτερο χρόνο γίνεται προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση.

Μία χρονίζουσα κύστη κόκκυγος λοιπόν, θεραπεύεται αποτελεσματικά μόνο με χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση, η οποία μπορεί να γίνει είτε με τοπική είτε με ολική αναισθησία, έχει σκοπό να αφαιρεθεί η κύστη, μαζί με τους συνοδούς πόρους και τα συρίγγια, έτσι ώστε να εξασφαλισθεί πολύ μικρή πιθανότητα υποτροπής.
Μετά το χειρουργείο χρειάζεται καθημερινή φροντίδα στο τραύμα με αλλαγές που μπορεί να γίνουν στο ιατρείο είτε να πραγματοποιηθούν στον χώρο του ασθενούς με την βοήθεια των δικών του ανθρώπων, πάντα όμως σε συνεννόηση με τον χειρουργό.

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι χειρουργικής επέμβασης:

  • Ανοικτή μέθοδος
  •  Κλειστή μέθοδος (με συρραφή του τραύματος)
  •  Μαρσιποποίηση (ημίκλειστη μέθοδος)
  •  Laser εκτομή

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει η δυνατότητα θεραπείας της κύστης κόκκυγος με την πρωτοποριακή μέθοδο LASER, με την οποία ο ασθενής δεν χρειάζεται νοσηλεία. Επίσης, η μέθοδος αυτή εγγυάται άμεση επιστροφή στην εργασία, δίνει λύση στο πρόβλημα, ενώ μετεγχειρητικά δεν απαιτούνται ιδιαίτερα παυσίπονα. Δεν υπάρχει το ανοιχτό τραύμα της κλασικής επέμβασης, αλλά υπάρχουν οπές οι οποίες χρειάζονται καθημερινή φροντίδα.

Στη πρώτη φάση της χειρουργικής επέμβασης, που είναι η διαγνωστική, γίνεται χαρτογράφηση της ακριβούς πορείας των συριγγίων και της κύστης κόκκυγος. Ο ειδικός χειρουργός τοποθετεί το ειδικό συριγγοσκόπιο (αντίστοιχο του λαπαροσκoπίου) στο συρίγγιο, (με ταυτόχρονη συνεχή πλύση με ειδικό διάλυμα) και χαρτογραφεί την κύστη και τις διακλαδώσεις της (συρίγγια), έχοντας τρισδιάστατη εικόνα σε οθόνη. Επίσης, ο εξειδικευμένος χειρουργός απομακρύνει εύκολα με ειδική λαβίδα 2mm τα τμήματα ιστών ή τρίχες που αποφράζουν τον πόρο.

Στην συνέχεια, στην δεύτερη φάση της επέμβασης, την φάση εκτομής, στόχος είναι η εκ των έσω καταστροφή του συριγγώδους πόρου, των διακλαδώσεων αυτού και του κυστικού σχηματισμού. Ο πόρος πλένεται σχολαστικά και το σαθρό επιθήλιο αφαιρείται και αναρροφάται. Ταυτόχρονα, ο εξειδικευμένος χειρουργός πραγματοποιεί σχολαστική αιμόσταση με τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων (RF). Ο υπολειπόμενος πόρος παραμένει ανοικτός για την παροχέτευση των παραγόμενων εκκρίσεων.