Ως γνωστόν ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση όπου όλοι καλούμαστε να προφυλαχτούμε αλλά και να προφυλάξουμε από τον κορωνοϊό COVID-19.

Εμείς ως λειτουργοί ιατροί ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή με εκατοντάδες ασθενείς και ιατρικό και νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. Όλοι ασχολούνται με τα μέτρα πρόληψης ή τον τρόπο θεραπείας του κορωνοϊού.

Όμως στην καθημερινή πρακτική δεν υπάρχει μόνο ο κορωνοϊός. Εφιστώ λοιπόν την προσοχή σε όλους και για άλλα συμπτώματα ή νοσήματα που χρειάζονται ιατρική υποστήριξη. Ξαφνικά δεν εξαφανίστηκαν τα καρδιακά επεισόδια, ούτε οι σκωληκοειδίτιδες, ούτε τα οξέα περιστατικά κάθε ειδικότητας.

Γνωρίζω ότι όλοι οι ασθενείς φοβούνται να επισκεφθούν αυτές τις ημέρες ιατρό ή νοσοκομείο υπό τον φόβο του κορωνοϊού. Φοβούμαι ότι τις επόμενες εβδομάδες θα διαπιστώσουμε αν γίνει έρευνα ότι στα νοσοκομεία στα ΤΕΠ προσέρχονται ασθενείς με βαρεία κατάσταση λόγω υποεκτίμησης προϋπαρχόντων συμπτωμάτων. Με βάση αυτά παραθέτω ορισμένες σκέψεις και οδηγίες που μπορούν να βοηθήσουν ώστε σε λίγες ημέρες να μην πολλαπλασιαστεί η νοσηρότητα από καρδιακά επεισόδια ή οξέα χειρουργικά συμβάματα.

  • Οι καρδιολογικοί ασθενείς δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμούν οποιοδήποτε σύμπτωμα ή να αμελούν τη θεραπείας τους ή τις ιατρικές οδηγίες που έχουν λάβει. Σε κάθε περίπτωση συμπτώματος όπως πόνος στο στήθος, ταχυκαρδία, δύσπνοια, «τσιμπήματα», έκτακτες συστολές θα πρέπει να απευθύνονται σε γιατρό ή ακόμα και στο ΤΕΠ ενός νοσοκομείου
  • Οι ασθενείς με κοιλιακό άλγος θα πρέπει να εξετάζονται ως ενδείκνυται προς αποκλεισμό οξείας κοιλίας. Είναι τραγικό ένας ασθενής που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί εύκολα με μια απλή επέμβαση σκωληκοειδεκτομής, να καταλήγει να αντιμετωπιστεί για περιτονίτιδα με συνέπεια μακρά νοσηλεία και επιπλοκές
  • Οι ογκολογικοί ασθενείς θα πρέπει οπωσδήποτε να επικοινωνούν άμεσα με τον ογκολόγο τους σε κάθε σύμπτωμα μη φυσιολογικό. Ιδιαίτερα αυτοί οι υψηλού κινδύνου ασθενείς δεν θα πρέπει να εφησυχάζουν σε καμία περίπτωση.
  • Οι ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα π.χ ΧΑΠ μπορούν να εμφανίσουν έναν παροξυσμό της νόσου χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν κορωνοϊό. Η πνευμονολογική εκτίμηση επιβάλλεται.

Ανέφερα ενδεικτικά ορισμένες μεγάλες ομάδες ασθενών. Σε κάθε περίπτωση αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι όταν χρειάζεται πρέπει να επικοινωνούμε με ιατρό και να εξεταζόμαστε. Η αποστολή των ιατρών είναι η αντιμετώπιση των ασθενών και η αποστολή των νοσοκομείων είναι η περίθαλψη αυτών. Αν χρειάζεται νοσηλεία αυτή πρέπει να γίνει χωρίς φόβο για μετάδοση νοσημάτων. Άλλωστε όλα τα ιατρεία και τα νοσοκομεία έχουν λάβει τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την προστασία των ασθενών .

Έχουμε μια έκτακτη κατάσταση όπου μέχρι τώρα όλα τα προληπτικά μέτρα δείχνουν ευτυχώς να αποδίδουν. Πρέπει όλοι να δείξουμε πειθαρχία στις συστάσεις των ειδικών. Όμως ταυτόχρονα δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να αμελούμε συμπτώματα που μπορεί να χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση.

 

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΙΠΕΡΟΣ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ